טיפול קוגניטיבי- התנהגותי (CBT) מבוסס על שילוב בין שתי גישות פסיכולוגיות: טיפול קוגניטיבי וטיפול התנהגותי.
הטיפול מבוסס על הרעיון לפיו על מנת ליצור שינוי אצל המטופל, יש צורך בשינוי תפיסת המציאות (קוגניציות) ובלמידה ותרגול של התנהגויות חדשות (טיפול התנהגותי).
מרכיבים התנהגותיים בטיפול עשויים לכלול משימות הקשורות לבעיה איתה המטופל מתמודד לדוגמא מטופל שמתמודד עם חרדה מאש יבצע משימות חשיפה הדרגתית (להביט ממרחק בגפרור שהמטפל מדליק, לצמצם את המרחק בהדרגה, להדליק גפרור לבד..). כך שהטיפול מכוון ליצור שינוי בדפוסי החשיבה (קוגניציה) במקביל לשינוי דרך הפעולה (התנהגות).
הטיפול הקוגניטיבי מתמקד בפירוש שאנו נותנים למציאות. הגישה הקוגניטיבית רואה במחשבות מעין משקפיים שדרכם אנו חווים את המציאות. גישה זו מנסה לזהות את הקשרים המתקיימים בין המחשבות שלנו, לרגשות ולהתנהגויות ולתחושות הגוף שלנו. באופן טבעי לחלק מהמחשבות נלווים עיוותים (הטיות חשיבה) שמעוררים רגשות דיס-פונקציונאליים ובהתאמה התנהגות שאינה מקרבת אותנו למטרות שלנו. לדוגמא אדם שסובל מחרדה יחווה את המציאות דרך משקפיים שרואות אסון מתקרב.
בטיפול הקוגניטיבי מזהים מחשבות דיספונקציונליות ומתקנים אותם דרך הבניה של תהליכי חשיבה יעילים יותר, אשר מקרבים את האדם להשגת מטרותיו. שינוי תהליכי החשיבה עשויים להשפיע על הרגשות, התחושות הפיזיולוגיות וההתנהגות של האדם וכך האדם מתקרב יותר לתחושת רווחה נפשית.
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הינו טיפול קצר מועד. הטיפול נחקר במחקרים רבים ונמצא יעיל ביותר.