הכוח הטמון בסיפורים כסוכני שינוי והשפעה על הרגשות והמחשבות מוכר כבר מתקופות קדומות בסיפורים עממים, אגדות ועוד. מגוון שיטות טיפוליות עושות שימוש בסיפורים. טיפולים בהבעה ויצירה כגון ביבליותרפיה, דרמה, תרפיה, הסיפור הנרטיבי ועוד.
הסיפור ההדדי Mutual Storytelling (Gardner, 1971) הינו כלי טיפולי יעיל. מוצגים בפני הילד קלפי TAT והילד מתבקש לחבר סיפור שלם עם מוסר השכל בסופו, כאשר הסיפור מוקלט. סיפורו של הילד נתפס כהשלכה של רגשותיו, מחשבותיו, השקפת עולמו ותפיסתו העצמית. לאחר הערכת התמות העולות מן הסיפור, המטפל מספר סיפור המשתמש באותן דמויות שהילד תיאר. המטפל מוסיף דרכי התמודדות בריאות יותר והצגת פתרונות מסתגלים לקונפליקטים שעלו.
לאחר מכן מאזינים לסיפורים ביחד בחדר הטיפול ואפשר לדון בסיפורים.
שיטה זו יעילה מאד עם מטופלים אשר מתקשים להתעמת עם תוכן ישיר מעולמם הפנימי, או כאלה שלא יודעים להגדיר ולתאר מה מפריע להם, כמו במקרה של ילדים צעירים. ההרחקה הזו מאפשרת שיח על תכנים פנימיים באופן עקיף וגורמת למטופל להרגיש מוגן.
את שיטת הסיפור ההדדי של גרדנר ניתן לפתח במגוון אפשרויות: ניתן להציג לילד מגוון משחקים הכוללים דמויות בעלי חיים או חפצים ולבקש ממנו לחבר סיפור. המטפל בתורו ממשיך את הסיפור עם אותן דמויות או חפצים שהילד בחר ומחבר סיפור המציע דרכי התמודדות וחשיבה מסתגלים יותר. בספרה של דפנה שניר (2006) "משחק הסיפורים" מוצג מודל שפיתחה המבוסס על השיטה של גרדנר ומציע מגוון רעיונות לעבודה בהשראת הסיפור ההדדי.
הסיפור ההדדי מאפשר ללמוד על עולמו הפנימי של הילד ובמקביל להציע שינויים. ניתן "לאתגר" את המחשבות הלא מסתגלות ועל ידי כך לגרום לילד להניח סימן שאלה על הפרשנות או המחשבה הלא מסתגלת.
הסיפור שהילד והמטפל מספרים, הם ספורים מטאפוריים. המטפורה מתארת דבר אחד באמצעות דבר אחר או העברת משמעות ממסגרת התייחסות אחת לאחרת, במטרה להבהיר נושא באור אחר. בסיפור המטאפורי הטיפולי, המסר סמוי ומועבר בצורה שלעיתים קשה להבינו בצורה המודעת.
מילטון אריקסון (רוזן, 1996) התבסס על מחקרים נוירולוגים וטען שהמטאפורה נקלטת בשתי האונות של המוח במקביל, ולכן מאפשרת שילוב בין ניגודים כגון רגש ומחשבה ובין מציאות פנימית למציאות חיצונית. ארקיסון בנה סיפורים מרפאים המכילים מסר עבור המטופל הספציפי. המסר מחלחל לתת מודע ומשנה את תפיסתו והרגשתו.
.
מקורות:
רוזן, ס. 1996. קולו של מילטון אריקסון. נורד.
שניר, ד. 2006. משחק הסיפורים. פסיכותרפיה עם ילדים בעזרת סיפוריהם. אח.
Gardner R.A. Therapeutic communication with children: The mutual storytelling technique. New York, Science House, 1971.